Electro Static Discharge

Wat betekent ESD?

De korting ESD staat voor Electro Static Discharge. Deze pagina gaat over wat ESD is en wat het gevolg van een ESD voor de mens kan zijn.

ESD is een miniatuurvonkje

Als een met statische elektriciteit “opgeladen” mens een geleider aanraakt, ontstaat er een razendsnel miniatuurvonkje en dat is dus ESD of Electro Static Discharge, in het Nederlands: een elektrostatische ontlading. Zo’n ESD is bijvoorbeeld in staat om elektronische onderdelen zoals aanwezig op een printplaat te beschadigen zonder dat we het merken. Een ESD kan ook gevolgen hebben voor de houding van de mens. De ontlading vindt dan plaats via het metalen of plastic brilmontuur of de beugel BH aan de huid. De ESD geeft verandering te zien aan het bekken, bijvoorbeeld uit het lood komen te staan, meer rotatie van het bekken en/of bindweefsel verandering van de huid wat gevolgen heeft voor onze gezondheid. De mens kan zich niet meer op een natuurlijke manier ontdoen van haar elektrostatische elektriciteit vanwege het plastificeren van zijn omgeving: laminaat, rubberzolen, rubber of kunststof matrassen, auto- en bureaustoelen, bureaus, muis en muismat e.d. We hebben geen contact meer met de aarde. Zolang we ESD niet op een natuurlijke manier kunnen ontladen, zijn we belast met lichamelijk ongemak.

Vanaf 3000 volt merkbaar

Mensen zijn slechte waarnemers van ESD en merken alleen in specifieke situaties – zoals door in de winter uit de auto stappen – iets van zo’n ESD-ontlading. Een door de mens veroorzaakte ESD is pas merkbaar als het bijbehorende voltage tijdens de ontlading ongeveer 3.000 volt of hoger is geweest. Het oppakken van een plastic zakje kan een lading geven tot wel 8.000 volt.

ESD oorzaken

Statische elektriciteit wordt meestal opgewekt door wrijving (tribo charging). Met die statische elektriciteit kan een mens in onbalans gebracht worden. Als geleidend voorwerp het brilmontuur of een beugel BH, vindt ESD plaats aan het lichaam door het ontladen op de, vaak wat vochtige, huid.

Onderzoek

Er is veldonderzoek gedaan als 1e stap in samenwerking met Bas Grootemaat van de EMC-ESD vereniging Nederland. Bij 4 van de 4 personen die aan het onderzoek meededen was aan te tonen dat er verandering optrad bij het op en afzetten van bril en het wel of niet isoleren van de huid onder de beugel (met een tissue) van de beugel BH.

Terug naar overzicht

Als u nog vragen heeft kunt u hier contact opnemen

Klik hier
Website laten maken door Modual.